Srce, ki razume

Všeč so mi zgodbe, ki vsebujejo duhove iz svetilke. Lahko nas veliko naučijo o tem, kaj je v življenju pomembno. Večina izmed nas pozna zgodbo o svetilki, v kateri je duh; in če jo imamo, nam bo duh izpolnil tri želje. V večini teh zgodb je tako, da gre nekaj narobe, ko kdorkoli postane gospodar duha. Imeti vse, kar si želimo, ni tako lahko, kakor si mislimo.

Lastnik svetilke bi si lahko zaželel denar, a bi kasneje spoznal, da denar prinaša nesrečo. Lastnik bi si lahko želel oblasti, a bi kasneje spoznal, da ga žrtve, ki jih naredi zato, da bi si pridobil oblast, pehajo v norost. Težko je sprejeti karkoli, kar si želimo, saj nas izpolnitev želje običajno razočara.

Toda obstajajo tudi želje, ki ne razočarajo. Današnji odlomki iz Svetega pisma nam ponudijo razmislek o tem, kako naj se čim bolj izognemo nesreči, če bi kdaj postali lastniki čarobne svetilke ali pa če bi se, kar je še bolj verjetno, zavedli, da smo lahko obdarovani v vsakdanji molitvi. V prvem berilu beremo, kako Salomon prejme dar od Boga. Salomon bi lahko dobil vse, kar bi si želel. Kako čudovita priložnost! Ve, da je odgovoren za vodenje svojega kraljestva. Naj prosi za to, da bo še bolj pomemben? Naj zahteva zase utrjene palače? Naj prosi za veliko sledilcev na Twitterju? Ne. Nič od tega. Namesto tega prosi za razumevajoče srce.

Če bi se kdaj zgodilo, da bi imeli v lasti duha iz svetilke, bi bil to pravi odgovor. Zaželimo si modrost in srce, ki je polno sočutja. Paziti moramo, kaj si želimo, saj vedno obstaja možnost za kaj večjega.

Da bi lahko razumeli dobro stran daru, ki lahko traja in traja, predstavi Matejev evangelij v ognjevitem taktu Jezusa, ki opiše svojim učencem nekaj prigod. Božje kraljestvo je podobno …, Božje kraljestvo je v tem … V vsaki zgodbi osrednja oseba prejme dar, kot je zaklad, pomembnost, uspeh, a ne glede na okoliščine zgodbe mora na koncu vedno narediti odločitev. Kaj se zgodi, ko najdeš velik zaklad? Kaj se zgodi, če si tako uspešen, da lahko ponudiš novo in staro vino?

V raznolikih osebnostih, ki jih Jezus predstavi lahko vidimo sebe – v delavcu, trgovcu in pismouku. Vsi moramo narediti kakšne odločitve v svojem osebnem življenju in na delovnem mestu. Toda kaj je tista kvaliteta, ki katerokoli zadolžitev spremeni tako, da bi bila bližje Božjemu kraljestvu? Modrost razločevanja dobrega od slabega. Modrost vedeti, kako ravnati. Modrost razumevanja srca.

Sedaj ali kadarkoli zlahka postanemo kritični do drugih. Lahko bi molili, če še nismo, “O Bog, želimo si Salomonovih časov, ko so državni voditelji imeli modrost. Zakaj naši voditelji nimajo razumevajočega srca?” Morda bi lahko bili celo tako samoljubni: “Če bi jaz imel oblast, bi naredil bolje kot ona ali on.” Ali ne bi bilo lepo, če bi imeli duha iz svetilke, ki bi nam pomagal spremeniti ureditev sveta?

Moralna kvaliteta našega Svetega pisma je, da mi takih darov ne prejemamo. Boga lahko prosimo za razumevajoče srce, ki bi nam dalo modrost za spoznanje, kaj naj naredimo tukaj in sedaj. Kako drugačen bi bil svet, če bi imeli modrost prositi za modrost in marljivo delati, da bi modrost lahko živeli v vsakdanjih odločitvah. Samo tako bi se vse naše prigode dobro končale. Zgodile bi se kot Božje kraljestvo, ki ga je oznanjal Jezus, njegova rast pa bi bila enako veličastna.

 

Vir: http://celebrationpublications.org

Avtor: David Heimann

Prevod: p. Bogdan Rus

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s