Mt 24, 37-44

Današnji odlomek iz Matejevega evangelija preskoči vrstico, ki jo mnogo razlagalcev vidi kot izhodišče tega kratkega izbora: “Za tisti dan in uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče.” (Mt 24, 36) Kakor lahko beremo v enem izmed komentarjev, ni bilo ravno lahko za Boga, da je prikril to resnico pred Jezusom in angeli! Ta nevednost se kar dobro ujema z aforizmi, ki jim prisluhnemo v tem kratkem odlomku. Edina gotova stvar, ki jo Jezus pove o “tem dnevu” je, da naj učenci ostanejo budni in da naj bodo nanj pripravljeni.

Primeri, ki jih je Jezus uporabil v tem odlomku, nas zmedejo še bolj kot v običajnih prilikah. Ko je govoril o Noetu, je bilo precej jasno, da so bili ljudje, ki so potegnili kratko, tisti, ki so jedli in pili in se poročali namesto, da bi gradili ladjo. Toda v zgodbah o možeh, ki delajo na poljih, ali ženah v mlinu ni jasno ali “biti vzet” pomeni nagrado ali kazen. Zaključna primera s tatom je precej jasna – nihče ne želi biti oropan. Pusti pa nas same sredi razmišljanja, zakaj Jezus morda želi, da bi nanj gledali kot na tatu …

Očitno pa je bistvo Jezusovega učenja to, da si nima smisla razbijati glavo glede konca. Edina stvar, ki je gotova, je, da bo prišel ob nepričakovanem času in na nepričakovan način. Zdi se, da je jedro sporočila naslednje: “Živi, kakor da boš jutri umrl in kakor da boš živel večno.” To je resnica.

Kristjani smo poklicani, da živimo v nenavadnem ravnovesju. Ljubiti moramo življenje in vsak košček Božjega stvarstva, a moramo ga držati na lahno, ker je namenjeno prenovi. Advent nas vabi, da bi razumeli kratkost in dolgost. Pričakujemo Kristusovo vrnitev v slavi, a ne smejo nas skrbeti podrobnosti. Namesto tega raje mislimo na Izaijevo napoved in ji dovolimo, da nas usmeri in vodi k sodelovanju pri polnosti vseh stvari tega sveta.

Besedilo: 1. nedelja med letom C 2016 (berilo iz evangelija).

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: Bogdan Rus OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s