Rim 13, 11-14

Lahko bi rekli, da Pavlovo sporočilo Rimljanom s še večjo močjo pove isto kot Izaija. Svet tak, kot je, Pavel opiše kot noč, kot domovanje mesečnikov. So tam, a ne vedo, kje so in kaj sploh delajo. Gerard Manley Hopkins je isto povedal v svoji pesmi Božja veličina, kjer se sprašuje, zakaj se ljudje ne oprimejo te rešilne bilke, Božje veličine. Hopkins je svojo pesem zaključil z verzom, ki govori točno to, kar je Pavel hotel dopovedati Rimljanom: da Sveti Duh lebdi nad skrivljenim svetom.

Pomemben ključ za Pavlovo duhovnost je to, da zanj po Kristusovem vstajenju ni nič več enako. Odrešenje, kakor je Jezus imenoval Božje kraljestvo, je resnično, tako kakor je resnična zora, ki vedno prinese svetlobo. Pavlov pogled na to je, da odrešenje ni  končni izdelek, kot neka nebeška nagrada, ampak je vseživljenjski proces, ki se je začel in postopoma rasel v posameznikih in skupnostih. Ljudje so morali odrešenje prepoznati in zavestno izbrati, da bodo del njega.

V tem odlomku Pavlovo opominjanje k dobremu ravnanju ni prazno govorjenje, ampak opomin, kakšni naj bi bili odnosi med ljudmi, ki pripadajo luči. Pavel razlaga kako orgije, razuzdanost in spori uničujejo krščansko življenje. Ljudje prirejajo praznovanja, ki niso nič drugega kot popivanje, imajo spolne odnose, kjer ni kančka ljubezni in sklepajo odnose, ki jih vodita egoizem in ambicije. Pavel nas vabi, naj ne podpiramo teh stvari.

Ena Pavlovih najljubših prispodob je  “nadenimo si Kristusa”. O tem bo govoril kot o nastanku novega človeštva (2 Kor 5,17, Ef 4, 24, Kol 3,10), ki je bilo skupaj s Kristusom križano (Rim 6,6) ali pa je bilo spremenjeno v Kristusovo podobo (2 Kor 3,18). Vse te ideje izražajo takojšnje povabilo kristjanom in nam govorijo, naj se rešimo naše zapletene preteklosti, da bi postali tisto, kar v resnici smo. Lahko smo ljudje, ki so odprti za prisotnost Boga v nas, ljudje, ki se veselijo, ko nas Bog vodi naprej v polnost življenja.

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: Bogdan Rus OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s