Majhni koraki

na dan

K današnjim odlomkom Božje besede se bližamo z zavedanjem, da je Jezus vidno obličje Boga, razodeta Božja modrost in Tisti, ki vsak dan preizkuša, kakšni Gospodovi učenci smo pripravljeni biti. Večina Lukovega evangelija je postavljena pred ozadje potovanja. Jezus in njegovi učenci počasi in zanesljivo napredujejo proti Jeruzalemu, kjer se bo vsem razodel namen za njegovo lastno bivanje. Na poti Jezus nadaljuje oblikovanje svojih učencev. Pripoveduje jim o blagoslovih in nasprotovanjih, ki so posledica tega, da mu sledijo in služijo. Besede Jezusovega učenja nas dosegajo skozi stoletja in tudi nas napravljajo njegove učence, če mu le prisluhnemo in smo se voljni v vseh pogledih učiti od njega in se mu izročiti.

Ko Jezus svojim prvim učencem postavi čisto poseben ultimat, ga postavi tudi nam. Kakor je zapisal Roland A. Faley, nam današnje bogoslužje daje priložnost, da bi se ustavili in razmislili (Footprints on the Mountain, Paulist Press, New York: 1994). Dobro bi bilo, da bi premislili, da bi dobro pretehtali ceno tega, da smo Jezusovi učenci, preden se odločimo, da bomo Jezusu sledili na njegovi poti. Ni dovolj biti del varne religije, ki od nas zahteva samo pobožnost in pozornost v nedeljskem jutru. Da bi jo vzeli, moramo stopiti na skalno pot. To je boj, kljub temu da se dobro spominjamo, kar je nekoč rekel starodavni kitajski filozof Lao Tzu: »Pot tisočih kilometrov začnemo z enim korakom.« Ta korak je lahko zelo majhen, ne ogromen preskok. Kljub temu so ti majhni koraki potrebni, da nas približajo naši nalogi, da izpovedujemo vero v Jezusa in pričujemo zanj z našimi ustnicami in tudi z našim življenjem.

Glede na to, da pot učenca primerjamo z majhnim korakom v pravo smer in s pravim namenom, bomo dobro naredili, če si bomo vzeli za vodilo Božjo besedo. V današnjem prvem berilu iz knjige Modrosti nas modrosti polni avtor opogumlja z védenjem, da svoje poti nismo ubrali sami. Ko se zavedamo naših talentov in naših omejitev, nam Bog pošilja Svetega Duha iz višave, da bi lahko »zaupali«, da se bodo naše poti zravnale (Mdr 9,18).

V današnjem drugem berilu bi lahko Pavel močno in na široko obsodil suženjstvo kot nepravično prakso, ki človeku jemlje dostojanstvo, ki mu ga je dal Bog. Toda Pavel modro premisli in se odloči, da je pametneje in lažje izvedljivo, da ubere majhne korake. Prosi Filemona, da nazaj vzame pobeglega sužnja Onezima »ki je nadvse ljub najprej meni, še toliko bolj pa tebi, tako kot človek kakor tudi v Gospodu« (v. 16). Majni koraki, kot so sprejemanje in ljubezen do sužnja kot do ljubljenega brata, bodo naposled (a ne prekmalu) vodili do opustitve suženjstva. Na žalost morajo nekateri znotraj človeške skupnosti šele narediti prve korake v tej smeri. Pavlovo sporočilo moramo spet in spet ponavljati in se po njem ravnati.

Čeprav so koraki, ki jih opisuje Jezus v Lukovem evangeliju v današnjem odlomku drastični, ker so razloženi s podobami, kot je sovraštvo do svoje družine, pa prilike, ki jih evangelij vsebuje, nudijo razjasnitev. »Osrednja ideja je, da mora biti na prvem mestu v kristjanovem življenju Kristus, ki se ga kristjan oprime, vse druge stvari pa so drugotne, tudi tiste, ki se dotikajo družine.« (Roland J. Galey, op. cit.).

Kakor graditelj stolpa in kralj, ki gre v bitko, morajo tudi učenci vedeti, kaj je njihov namen – kaj je cena, kaj so posledice in ali imam tisto, kar je potrebno, da sem učenec, da vidim svojo pot do konca? Če pomislimo samo na svoje načrte, bi bil odgovor na to vprašanje na žalost negativen. Vendar nismo sami. Z Bogom in z milostjo, z Jezusovo stalno prisotnostjo in z vodstvom Svetega Duha smo opogumljeni, da delamo po en korak. Po Bogu in z milostjo se bomo naučili, kako lahko zaživimo v skladu s Kristusom in kako nas bo prežaril ogenj Svetega Duha, da bomo lahko začeli svoje služenje, da bomo odgovarjali na en izziv naenkrat. Z Bogom in milostjo lahko vzdržujemo naš cilj in združimo naše moči z drugimi učenci, pri čemer v mislih in srcu vedno ohranjamo najvišje: Jezusovo mišljenje v naših življenjih. En korak, vsak dan.

vir: http://celebrationpublications.org

prevod in priredba: p. Bogdan Rus

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s