Betonska ali bontonska stena?

Naslednjo nedeljo je na vrsti prilika o usmiljenem samarijanu. Rado se zgodi, da razmišljamo črno-belo. Samarijan je dober, vsi ostali so zlobni, grdi, neusmiljeni. Toda na ta način si zapremo možnosti za to, da bi dojeli bistve evangeljskega odlomka. Kako sta duhovnik in levit šla mimo, ne da bi se ustavila? Prepričan sem, da nista bila ne hudobna ne brezbrižna.
Danes vidimo na ulici ljudi, ki jim na obrazu jasno piše, da strašno trpijo. Skozi steno bloka slišimo kričanje in pretep, pa je “prepreka bontonske obzirnosti” prevelika, da bi kaj ukrenili. Tudi, če kakšnega otroka mečejo v steno (po resničnem dogodku!), in še in še… Resnica tega odlomka naslednje nedelje je v nekem medprostoru, ki ga samo slutimo. Kaj je to?

Z izzivom na koncu besedila se sicer v celoti ne strinjam. (Bog bo v evharistiji navzoč v naših cerkvah tudi, če bomo grešni.) Je pa izziv, da naša dela postanejo oblikovana po tem, kar verujemo.

Zgodba o velikodušnosti Usmiljenjega samarijana je resničen izziv za vsakega od nas. Živeti življenje je tu na zemlji služba za 24 ur na dan, posebej, če mislimo na nebesa. Imamo občutek, da nimamo časa, moči ali denarja, da bi pomagali tujcem četudi nas zapovedi učijo, naj ljubimo svojega bližnjega, kakor ljubimo samega sebe. Toda, če spregledamo bližnjega se nam lahko zgodi, da bomo spregledali Boga.
Ena anekdota. Brezodmec je prišel neko nedeljo v cerkev v zmečkanih, umazanih oblekah in očitno je bilo, da ni dobrodošel in vsi so se ga izogibali. Na koncu maše ga je duhovnik odpeljal ven, ga rahlo pograjal in ga prosil, naj prosi Boga, da bi spoznal primeren način za oblačenje, ko bo prišel v cerkev. “Saj sem ga”, je rekel možakar, “pa mi je Bog rekel, da ne pozna, kako se obleči za v cerkev, ker še nikoli ni bil tam.” (Diakon Dick Folger)

Naj bo ta izziv močna spodbuda za premišljevanje evangelija in pripravo na nedeljo, ki prihaja.

PS: Pa še “pregovor”, ki se mi je porodil ob razmišljanju: Bontonska stena je včasih močnajša kot betonska.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s