Kdo je moj bližnji?

na dan

Ko se predsedniška kampanja v ZDA vleče po zborovanjih, se vprašamo, kaj evangeliji pravijo o naši vlogi na teh ključnih volitvah.

Poslušali smo kandidate in opazovali njihov način vodenja, kakor tudi njihbove podpornike. Ni mogoče vedeti, kaj se bo dogajalo po volitvah.

Katero priliko bi nam Jezus ponudil, da bi nam pomagal razumeti, kakšen naj bo naš odnos do kandidatov in do volilcev?

V današnji evangeljski zgodbi srečamo učitelja postave, ki msili, da ima vse odgovore – in da mu bodo ti odgovori zagotovili večno življenje. Poznal je postavo in mislil je, da je opravičen po tem razumevanju. S tem, da je poznal postavo je pravnik mislil, da je usmerjen proti večnem življenju. Mis mo prav takšni, ko mislimo, da vemo prav vse, kar je treba vedeti, kako živeti življenje. Naš način življenje “ne pije vode” toliko, kolikor mi mislimo.

Jezus je priznal, da ima pravnik znanje o postavi in sposobnost navajanja postave. Toda pravnik je hotel “opravičiti sebe” in svoje odnose do drugih. Postava je povzeta v “ljubezni do drugega kakor do sebe”, zato je pravnik vprašal, kdo je njegov bližnji. Morda je mislil, da se bo lahko osredotočil le na nekaj tistih, ki jih je globoko ljubil.

Jezusov odgovor je bila zgodba o usmiljenjem Samarijanu. Zelo dobro jo poznamo. Osredotočiti se moramo na Jezusovo vprašanje na koncu zgodbe. Jezus ni rekel, da je žrtev roparjev na cesti smarijanov bližnji. Jezus je namesto tega rekel: “Kdo od teh treh se ti zdi, da je bližnji tistemu, ki je padel med razbojnike?” To je drugačna perspektiva.

Pravnik je odgovoril, “Tisti, ki mu je izkazal usmiljenje.” Jezus mu je rekel: “Pojdi in tudi ti tako delaj”.

Jezusov odgovor kaže na to, da se morajo ljudje vprašati, če so oni bližnji ali je potrebno, da so bližnji. Samarijan se ni vprašal, če je ranjeni mož njegov bližnji. Samarijan je izbral bližino do žrtve in tako z njim tudi ravnal.

Teža je na nas. Pomen Jezusove prilike je, da moramo narediti sebe kot bližnje. Če bi to vsak naredil bi to postalo vzajemno in spoznali bi resničnost, da smo vsi bližnji.

Iz besed sv. Pavlo Kološanom razberemo, da je “Jezus Kristus… prvorojenec vsega stvarstva.” Vse je bilo po njem in v njem ustvarjeno.” Jezus je vse v vsem. Ali ni rekel: “Karkoli ste storili mojim bratom in sestram, ste meni storili?” Nismo samo bližnji; smo družina.

V tem dolgem in težkem volilnem obdobju med kandidati in njihovimi podporniki najdemo take, s katerimi se strinjamo in take, ki jih ne prenašamo. Na koncu so pomembna življenja preprostih ljudi – v državi in po svetu-. Kdo je njihov “bližnji”? Morava biti ti in jaz. Jezus pravi, da morava “iti in tudi midva tako delati”, bodi bližnji in delaj z vsakim “z usmiljenjem”. Tudi s politiki se nam ni treba strinjati. Tisti, ki vodijo našo državo lahko storijo isto.

In svet se bo spremenil če bo ljubezen Boga očitna v nas in drugih.

To je počasem proces… in ojoj, to volilno obdobje se zdi tako dolgo. Boda rezultat ni v rokah kandidatov ampak v naših rokah.

 

avotor: diakon Ross Beaudoin

vir: www.celebrationpublications.org

prevod: BB

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s