Uresničljivi misijon

na dan

Današnja berila iz Apostolskih del govorijo o diakoniji, služenju besedi in mizi, ki je namenjena prvi krščanski skupnosti, a tudi utrdi verne v veri. Ta uravnotežena evangelizacija močno povečuje število učencev. Sedem mož, ki so bili izbrani na začetku, so bili helenisti, ki so bili vključeni v poslanstvo Cerkve. Danes mi kot Kristusovo telo sestavljamo različnost kultur, kakor je bilo v prvi cerkvi, ki je vsebovala hebrejce, ki so govorili aramejsko, in učence, ki so izhajali iz grškega kulturnega okolja. Kaj ta podoba danes pomeni našim župnijam? Smo skupnosti, ki predano prisluhnemo besedi in smo vključeni v poslanstvo? Ali sodelavci župnije sprejemajo naše različne kulturne in generacijske skupnosti? Ko se naša evangelizacija ustavi, moramo prepoznati naše poslanstvo in videti, če smo odprti za sodelovanje vseh župljanov. Samo tako se bo število učencev večalo in evangelij širil.

Včasih nas lahko dvom zaustavi pred izvirom našega poslanstva, da bi oznanjali Gospodovo ljubezen, pravičnost in resnico. Dvom, ki je izražen v Tomaževem spraševanju v današnjem evangeljskem odlomku nas lahko spravi v negibno držo, ki ovira celo najmanjša dejanja pravičnosti. Potrebno je trdo delo in razločevanje, da bi si lahko postavili vprašanja o pravičnosti, kot so: Se lahko dvignemo nad dajanje hrane lačnim in se vprašamo, zakaj so lačni? Lahko pomagamo brezdomcem, da si najdejo primerno stanovanje, namesto, da na njihove potrebe dajemo blažilne obliže? Kaj to delo govori o našem misijonu?

Ali bomo tudi mi kakor Filip zrasli iz radovednega spraševanja do prošnje za dar vere, da bi videli in verovali? Jezus pravi, da morajo verovanje in naša dela temeljiti na enosti nas z Očetom in na evangeljskih smernicah. Jezus je učlovečil naše poslanstvo tako, da je samo poslušanje besede dvignil v življenje iz besede. Jezus nam zaupa to nalogo in potrjuje naše sposobnosti, saj je rekel, da nam bo po njegovem odhodu k Očetu naša vera dovoljevala delati celo večje stvari. Je naša vera enourna nedeljska zaveza z Bogom ali je 24 ur na dan, sedem dni na teden prepletena z nami, da bi živeli celoto evangeljskega oznanila? To verovanje nam lahko pomaga, da se osredotočimo na središče našega poklica v naših župnijah.

Prvo Petrovo pismo pravi, da je Jezus vogelni kamen našega misijona. Smo različni, živi kamni: kamen zbuja misel na krstno duhovništvo. Povprečen kamen, ki se lepo vklopi v vrsto, se zaključi z vogelnim kamnom. Nesimetrični kamni zapolnijo odprtine in s tem kažejo na sodelovanje. Kamen iz plasti kot peščenjak je kot vera, ki se je sčasoma usedla v družino, ki je prišla iz milosti zakramentov in dejavnega življenja v župniji. Noben kamen ni popoln, vsak kamen pa ima edinstveno nalogo. Vemo, da so vsi živi kamni poklicani, da bi bili zgrajeni v duhovno hišo, ki je sprejemljiva Bogu. Vsi so nepogrešljivi deli misijona.

To, da sledimo besedi, po kateri je živel Jezus Kristus, nam dovoljuje, da smo živi kamni, ki bodo postavljeni na vogelni kamen, da bi gradili Božje kraljestvo in ne biraje, kot zapadli v sebičnost brez življenja. Ko zanemarimo besedo, nas to loči od Božje ljubezni, odstrani nas od Božjega miru, razmeji nas z Božjo milostjo in nas vodi do strahu, nepotešljivega iskanja in pomanjkanja smisla v življenju. Ko se to zgodi, poslanstvo trpi.

Poslanstvo se mora izražati tako, da nas bo spremenilo in bomo mi tisti, ki bomo izvrševali konkretna dejanja. Šele ko bo poslanstvo preplavilo vse nas, bo sodelovanje prinašalo dobre darove. Hebrejci so bili poklicani kot izvoljeno ljudstvo, kraljevo duhovništvo, svet narod. Kot ljudstvo, ki smo Božja lastnina, predstavljamo to duhovno osebo tako, da dovolimo besedi, da spremeni naša življenja z duhom poslanstva. Postajamo živi kamni in zaupamo v čudovito Božjo svetlobo.

 

Avtor: Barbara Born

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: Bogdan Rus OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s