Presežek

na dan

Največji del naše življenjske rasti je razdeljen v majhne korake in je neopazen. So pa tudi odločilni trenutki, ko vidimo z novimi očmi, ker nas ti trenutki prenovijo, v nas pa se oblikuje nov pogled na svet. Včasih nastopijo, ko obstanemo pred izjemnimi odločitvami kakor Abraham v prvem berilu. V drugih primerih pa gre za izkušnje, ki se lahko zgodijo samo na posebnih krajih, recimo na vrhu gore, kakor se je to pripetilo učencem v evangeljskem odlomku. Takšne spremenitve so ključni dogodki, trenutki, v katerih ne moremo iti nazaj in kjer preteklost našo prihodnost prikaže v novi luči.

Se spomnite zgodovinskih dogodkov, ki so popolnoma prenovili vaš pogled na svet? Prav verjetno je, da bo mnogo ljudi v Ameriki znalo natančno opisati, kaj se je dogajalo v njihovem okolju 11. septembra 2001. Brez dvoma se lahko celo šestnajst let kasneje spomnijo podob, občutkov in misli iz izkušnje, ki jo označujeta številki – 9/11. Življenje, kakor ga poznamo v večini držav na zahodu, se je v trenutku dramatično spremenilo. Kako drugače smo bili prisiljeni gledati na svet po tem dogodku!

Kateri osebni dogodki so vas spremenili za vedno? Če bi prosili žensko, da bi pripovedovala zgodbo o nosečnosti in rojstvu, moramo biti pripravljeni na dolgo, osebno zaznamovano zgodbo. Tistemu, ki ji bo pripravljen prisluhniti, bo naslikala zanimive podrobnosti, intimne opise in točo čustvenih zgodb. Vse si je zapomnila z veliko strastjo in za vedno, saj je zaradi privilegija soustvarjanja z Bogom vse v njenem življenju dobilo nov namen in pomen. Kateri dogodki v življenju so spremenili naš seznam prednosti pri odločanju in našo osebnost?

Katera križpotja so vzpostavila novo stanje v vašem življenju, ki ga pojmujemo kot običajno? Če smo že žalovali za ljubljeno osebo vemo, kakšen boj je misel, da bomo živeli brez nje. Življenje se nadaljuje kot običajno, a vendar se vse spremeni. Oblačilo, ki ga je babica naredila za nas, se nam pokaže na dnu omare in nas spomni njene ljubezni. Po smrti soproga nam začnejo teči solze celo takrat, ko prvič po 50 letih izpolnimo davčno napoved samo za eno osebo. Med prazniki se je zdelo, da je ves svet v veselju praznoval snidenje družin, naše srce pa se je zlomilo, ker enega družinskega člana ne bo več domov za božič. Ko pišemo novo besedilo življenja, kakor bi pisali novo pesem, ponovno premislimo, kaj je resnično pomembno. Kako nas ta razpoznavna znamenja učijo ljubiti in spoštovati?

V prvem berilu današnje nedelje Abraham zvesto sledi Božjemu klicu na poti, ki trga njegovo srce in uničuje njegove sanje. Konec koncev Bog pravzaprav ne zahteva, da bi žrtvoval svojega sina, temveč samo zagledanost vase, varnost in ponos, ki jih vidi v svojem sinu. V zameno za to Bog obdari Abrahama s prihodnostjo, ki daleč presega njegove sanje. Je kaj takega, kar zamegljuje tvoj pogled in zakriva bogastvo tvoje prihodnosti?

Jezusa si lahko predstavljamo kot človeka, ki je učil in spal, ki se je igral in jokal, delal in praznoval z učenci v dolgem časovnem obdobju. V tem evangeljskem odlomku pa so ga zagledali v popolnoma drugačni luči. Ko so ga videli z drugačnimi očmi, se je njihov pogled spremenil. Na svet so začeli gledati drugače. Njihov življenjski načrt, vrednote in prioritete in identiteta so se spremenili. Njihove predstave o tem, kaj je zanje res pomembno, so se prenovile. Prestrašeni, a okrepljeni s spremenjeno Jezusovo podobo in s spremembo sebe samih so začeli novo življenje in to, kar je bilo zanje običajno, se je spremenilo.

Kako smo torej poklicani, da bi gledali z novimi očmi? Kaj zatemnjuje naš pogled na spremenjenega Kristusa? Kako drugačen je svet skozi Jezusov pogled? Ali se morajo moja osebnost in stvari, ki jih postavljam na prvo mesto, prenoviti? Ali moram pogledati na pomembne stvari in vrednote v novi luči? Današnja berila nas vabijo, da bi skupaj z Bogom zrli v Božje sanje o nas. V sanje, ki so večje od vsega, kar smo si kadarkoli predstavljali.

 

2. postna nedelja 2018. Leto B.

Vir: http://celebrationpublications.org

Avtor: Mary K. Whitacre

Prevod: p. Bogdan Rus OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s