Božje kraljestvo

na dan

Berila:

Jon 3,1-5.10

Ps 25,4-5.6-7.8-9

1 Kor 7,29-31

Mr 1,14-20

 

Danes je 21. januar, od začetka novega leta so že trije tedni, 42 % nas je ob prelomu leta naredilo novoletne zaobljube, 40% nas je obljube že prelomilo. To ni nič hudega. Statistična raziskava nekega inštituta pravi, da imajo “ljudje, ki naredijo nek izrazit sklep, 10-krat več možnosti, da bodo dosegli cilj, kot tisti, ki ne sklenejo nič določenega.” V nas ljudeh je nekaj, kar nas sili k temu, da bi začeli znova, da bi postali odločni in se zato spremenili.

Prav nekaj takega se zgodi danes v vseh treh berilih. Najprej vidimo Jona, ki hodi po ulicah Niniv in oznanja: “Še štirideset dni in Ninive bodo razdejane!” In zgodi se presenečenje (posebej za Jona), da so ti naveličani klici učinkovali. 100 % ljudi, odrasli in otroci ter tudi živina, se obleče v raševino, postijo se od hrane in vode ter posvetijo svoj čas in se odmaknejo od svojih zli poti.

Sv. Pavel ima podobno nujno oznanilo za Cerkev v Korintu: “To pa rečem, bratje, da je odmerjeni čas kratek.” Za Pavla in prve Cerkvene skupnosti, ki so živele le 20 let po Kristusovi smrti in vstajenju, je bil Jezusov prihod v slavi le še vprašanje (kratkega) časa. Njihovo življenje, ki se je spremenilo z razodetjem Božjega kraljestva v Jezusovem življenju, smrti in vstajenju, bi se lahko v vsakem trenutku ponovno korenito (in za večno) spremenilo, ko bi “Gospodov dan prišel, kakor pride tat ponoči” (1 Tes 5,2). Zaradi tega jim Pavel reče: “Kajti podoba tega sveta mineva.” Ni časa, da bi se posvečali čemu drugemu kakor najnujnejšemu in oznanjali veselo Jezusovo oznanilo, gradili njegovo Cerkev in se ga spominjali pri lomljenju kruha.

Nazadnje pa preberemo evangelij, prve besede, ki jih Jezus izgovori v evangeliju po Marku, evangeliju, ki nas bo spremljal skozi vse liturgično leto: “Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!”

Kaj lahko vse to hitenje pomeni za nas, ki živimo več kot 2000 let za tem, ko je Jezus hodil po deželi Izrael?

Kakor Ninivljani, Korinčani, Izraelci tudi mi živimo v negotovih časih. Živimo v svetu, ki je obrnjen na glavo, kjer se obljube hitro daje, a tudi hitro prelomi, kjer je vsak dan nova priložnost, da bi “se spreobrnili in verovali evangeliju.”

Obenem pa živimo v “poslednjih časih.” Jezusovo oznanilo ljudem v njegovem času in tudi nam danes je, da je čas dopolnitve odvisen od nas. Ni nam treba čakati, da bi se Božje kraljestvo pokazalo v “nebeški svetlobi čez mnogo let”, kakor nas spominja pesem ameriškega pevca Martyja Haugena Zberi nas pri sebi. Poklicani smo, da kažemo na kraljestvo tukaj in zdaj.

Ko v Markovem evangeliju Jezus oznanja svitanje kraljestva, ga začne tudi živeti. Tisti, ki so ranjeni na telesu, v mislih in v duhu, so ozdravljeni. Grešniki in izobčenci so spet zbrani pri Gospodu in v skupnosti, nekaj hlebov in rib pa nahrani tisoče. Kamorkoli gre Jezus, se pokaže kraljestvo Božje ljubezni, miru in veselja. Sedaj pa smo mi, ki se imenujemo Kristusovo telo, poklicani, da spet živimo v tem kraljestvu.

Božje kraljestvo je med nami, znotraj nas, okrog nas in nas v vsakem trenutku vsakega dneva vabi, da sprejmemo svojo identiteto: da smo državljani Božjega kraljestva. Ta obljuba ni samo obljuba za novega leta dan ampak za vsak dan, saj moramo živeti tako, da se bo Božje kraljestvo prikazalo povsod okrog nas. Sveti Pavel nam pravi, da “podoba tega sveta mineva.” Z delom svojih rok, ki jih vodi Božja ljubezen, smo lahko mi gonilna sila te spremembe.

Sedaj je čas izpolnitve. Božje kraljestvo je blizu!

 

Vir: http://celebrationpublications.org

Avtor: Katy Beedle Rice

Prevod: p. Bogdan Rus OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s