29. nedelja med letom A. 2017.

na dan

Podobno kakor naši politiki se danes farizeji in Jezus pogovarjajo o davkih. To je bil pogovor o pomembni stvari, saj bi Pilat izgubil službo, če ne bi izterjal rimskih davkov od Judov; če bi Pilat izgubil službo, bi judovski voditelji, ki so klečeplazili za njim, izgubili svoja mesta ob njem. Kovanec je pripomoček za razpravo, ki ga farizeji ponudijo Jezusu.

Glede na to, da je bil Tiberij cesar v času Jezusove odrasle dobe, je bil ta denar skovan med njegovim vladanjem in se je imenoval Tiberijev denarij. Na spletu lahko vidimo, da je bila na tem kovancu podoba cesarjeve glave in napis “slavljeni sin božanskega Avgusta”. Z drugimi besedami: cesar je bog in božji sin. Današnji evangeljski odlomek torej ne govori o tem, ali je potrebno plačevati več ali manj ali nič. Govori o tem, na koga ali kaj osredotočam svoje življenje; kdo je v središču mojega življenja; kdo so bogovi mojega življenja in koliko svoje moči jim naklonim?

Kristjani na zahodu se ob tem odlomku navadno spomnijo na ločitev cerkve od države, ki jo najdejo zapisano v svojih ustavah. Tako določilo v sredozemskem svetu prvega stoletja, v katerem je živel Jezus, ne bi imelo smisla. Ko Jezus reče, “pokažite mi novec” rimskega imperija, v resnici vpraša: ”Kdo ali kaj so tekmeci Boga v tvojem življenju? Katere osebe, ideologije, predsodki, zasvojenosti, katere oblike financ in imetja?” Sprašuje: “Pred koga polagaš svojo zvestobo?” Njim in nam kliče, da bi premislili sami v sebi in se odločili, kdo so cesarji, na katere smo navezani in jim morda včasih dajemo tisto, kar bi morali Bogu.

Za športne navdušence je to lahko kaka svetovno znana ekipa ali ljubljena domača nogometna ekipa. To so lahko majhni bogovi, ki lahko hitro zbledijo. Pravzaprav to niso konkurenti Bogu, h kateremu prihajamo in se mu zahvaljujemo. Za vlagatelje je to morda trg vrednostnih papirjev. Za nekatere od nas pa naša pomembnost in življenjski stil; ugodje in varnost, ki izhajata iz njiju, lahko postaneta resnična rivala Bogu, zaradi katerega smo tukaj. Kdaj pa kdaj bomo žrtvovali našo etično držo in moralo, da bi lahko okrepili našo pomembnost.

Za zaposlene može in žene so to pogosto delovna mesta in karierni cilji, ki postanejo bogovi in zasenčijo njihovo družino in kvaliteto časa, ki ga preživijo v njej. Cesarji – lažni bogovi našega časa – lahko predstavljajo mnogo različnih stvari. Pogosto jih lahko prepoznamo v svoji zagrizenosti in zasvojenosti, ki ji darujemo svojo življenjsko moč, čas, poštenost, svoj odnos do sozakonca in celo svoje zdravje, saj jim posvečamo mnogo preveč pozornosti.

Jezus nas danes spodbuja, da bi v svojem življenju uredili svojo prednostno listo stvari, ki so za nas pomembne. Dajmo cesarju, kar je njegovo. Mnogi izmed teh “cesarjev” so resnično pomembni in imajo pravico do našega časa in predanosti. Toda ohraniti jih je potrebno v pravem razmerju. Ne smemo dopustiti, da bi nam pomenili vse ali bili zadnji smisel, da bi zasenčili vero in družino, naše zdravje in poštenost. Na dajajmo jim, kar po pravici pripada samo Bogu: naše verovanje, naše zaupanje, naše ponižno služenje, naša predanost in naša najbolj temeljna in zadnja zvestoba.

 

29. nedelja med letom A. 22. 10. 2017

Avtor: Pat Rush

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: p. Bogdan Rus

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s