Mt 22,1-14

na dan

28. nedelja med letom A, 2017.

V tretji priliki, ki jo pripoveduje med svojim zadnjim tednom na zemlji, Jezus navduši množico z nazorno zgodbo. Kdo vse je bil v tej množici? Nekateri od njih so bili verski voditelji, večino od njih pa so predstavljali sloji, iz katerih je Jezus izbiral svoje učence. Sebe so dojemali kot preprosto ljudstvo, ne preveč prefinjeno, nekateri od njih pa so se zdeli boljši od drugih. To so bili ljudje, ki so občudovali oblačila velikega duhovnika, moč Rimljanov in tempeljsko okrasje.

Ti ljudje so na podlagi drugih prilik razmišljali o očetih in sinovih, najemnikih in hišnih gospodarjih. Ko pa jih je Jezus povabil, da bi razmišljali o kralju, jih je popeljal v pravljični svet – ali pa v težke sanje. Kar naenkrat so se njihove predstave zganile na drugačen način.

Kako bi se počutili, če bi bili na kraljevem seznamu povabljenih? Ali je kdo, ki bi pri zdravi pameti zavrnil kraljevo povabilo? Pomislimo, kakšni bi bili ljudje, ki bi celo drugič zavrnili povabilo – ali še huje, ki bi grdo ravnali s predstavniki svojega kralja? Gre za izdajo! Kakor pa nemočni še predobro vedo, je takšno ravnanje tudi neumno. Ti nesramni in vzvišeni ljudje bodo dobili, kar si zaslužijo. (Čeprav si nikoli niso zaslužili dobrega, ki so ga imeli!)

Jezus svojim poslušalcem zastavi problem: Kaj naj naredi kralj? Meso se že peče in vino je že v vrčih. Ne more dopustiti, da bi bilo sinovo praznovanje zaznamovano s to zavrnitvijo. Zato medtem ko pošlje vojsko, da bi oplenila uporniška mesta, pošlje svoje služabnike, da bi zbrali kogarkoli, kakršenkoli že bo. Sredi tega dogajanja izreče sodbo nad tem, kar se dogaja: “Ti, ki so bili povabljeni, niso bili vredni povabila.”

Na kakšen način lahko nekdo postane vreden? Nevredni so tisti, ki so odklonili povabilo. Zato so verjetno vredni tisti, ki so srečni, da bodo prejeli brezplačno kosilo. Morali so se le pojaviti na svatbi.

Toda bil je še en zadržek. Prišel je nekdo, ki ni sodil na svatbo. Zabavo je pokvaril, ker ni hotel biti gost, saj se ni najbolje oblekel. Vsiljivec ni oblekel svatovskega oblačila. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da je prišel na svatbo, a ni prišel praznovat s kraljem in njegovo družino. Prisostvoval je dogodku, a z dogodkom samim ni hotel imeti nič. Nemogoče je bilo, da bi mu pustili ostati; njegov odnos je bil okužen. Biti na praznovanju je bilo dejanje na vse ali nič. Vsak, ki bi prišel, a ne bi želel biti del praznovanja, bi bil kot kis in mleko – skisal bi vzdušje.

Ta prilika je temelj za premislek o naših evharističnih slavjih (mašah). Spominja nas, da nihče od nas ni vreden, da bi bil zraven, vsi pa smo poklicani, da povabilo sprejmemo. Spodbuja nas, da bi pogledali na to, kako sprejemamo drug drugega, in nas sprašuje, koga bi lahko še povabili, da bi se pridružil naši pojedini. Nenazadnje pa nam želi povedati: če nam na pojedini ni lepo, potem ne vemo, kaj je bistvo vsega.

 

Vir: http://celebrationpublications.org

Avtor: Mary McGlone

Prevod: p. Bogdan Rus

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s