Bog nas kliče k svetosti

na dan

17. junija 2015 je bilo umorjenih devet članov Emanuel Afriške metodistične episkopalne cerkve v Charlstonu v Južni Karolini, medtem ko so bili na študiju Svetega pisma v kleti njihove cerkve. Strelec, 21. letni belec, samooklicani član višje rase, je ta večer “zašel” v sobo. Si lahko zamislimo? Devet temnopoltih obiskovalcev cerkve med molitvijo in poučevanjem Svetega pisma dvigne pogled in uzre belca v kavbojkah in majici. So ga prijazno prosili, naj odide? So grozili, da bodo poklicali policijo, če ne bo odšel? Ne. Povabili so ga, naj se jim pridruži. Za nekaj časa je naredil prav to, pridružil se je njihovemu preučevanju Svetega pisma. In ko so ravno končevali srečanje in so bili sklonjeni v molitveno držo, je iz svojega nenavadnega nahrbtnika potegnil pištolo in drugega za drugim ustrelil. Si predstavljamo stisko, ki so jo doživele družine teh pobitih? Jaz si ne morem. Ne morem si niti malo predstavljati, kaj pomeni izgubiti ljubljeno osebo tako nenadoma in tako nasilno. In ravno zaradi tega je drugi del zgodbe tako osupljiv. Samo tri dni kasneje je bilo nekaj družin žrtev povabljenih, da dajo izjavo na zaslišanju strelca. Obrnili so se k njemu in rekli: “Odpuščamo ti.”

V današnjem prvem berilu Bog naroča Mojzesu, naj povejo Izraelcem, naj bodo sveti, kakor je on svet, in naj v svojem srcu ne nosijo sovraštva; naj se ne maščujejo, naj ne gojijo zamer in naj ljubijo svojega bližnjega kot samega sebe. Kdo pa je njihov bližnji? Jezus odgovori na to vprašanje v 10. poglavju Lukovega evangelija s priliko o usmiljenjem Samarijanu: vaš bližnji je nekdo, ki ni tak kot vi. V današnjem evangeliju Jezus aktualizira Govor na gori in zdi se, da najzahtevnejši del pridrži za konec: Ne ljubite samo tistih, ki so kot vi, ampak tudi tiste, ki niso, kot vi. Pojdite en korak naprej. Ljubite svoje sovražnike. Na ta način boste popolni, kakor je vaš nebeški oče popoln.

Samo nekateri od nas bodo poklicani ljubiti v takih grozovitih okoliščinah, kot ti, ki so zgubili svoje drage to noč v Charlestonu. Vsi pa imamo okrog sebe ljudi, ki jih je težko ljubiti. Lahko je to sodelavec, ki glasno cmoka na bližnji delovni mizi ali pa član nadzornega sveta, ki nikoli ne posluša naših idej. Lahko so protestniki, ki blokirajo promet, ali pa član družine, s katerim nismo govorili že mesece. Modrost sveta nas morda kliče, naj bomo pravični v neki določeni situaciji, a kakor nam Pavel naroča v drugem berilu, je modrost tega sveta v Božjih očeh neumnost. Bog nas kliče k svetosti.

Človek, ki je ustrelil teh devet ljudi gotovo ni bil prijatelj. V resnici je bil njihov sovražnik. Toda kljub nepredstavljivi bolečini so njihovi družinski člani vedeli, da je ta mož še vedno njihov bližnji. Iz svoje globoke notranjosti so vedeli, da so poklicani k ljubezni do svojega bližnjega, ljubiti svojega sovražnika. Je njihovo odpuščanje pomenilo, da niso več trpeli? Ne. Popolnoma sem prepričan, da so družinski člani teh žrtev še naprej čutili globoko bolečino. Toda njihova odločitev za ljubezen in odpuščanje ni samo ustavila potencialni krog sovraštva in maščevanja; postala je večni primer za posnemanje. Samo triindvajset dni po streljanju je bila Konfederalna zastava – za katero je dolgo časa veljalo, da je simbol rasizma – umaknjena iz državne palače Južne Karoline.

Družinski člani kažejo na duha današnjih beril. Kažejo nam, kako biti sveti in popolni, kakor je Gospod, naš Bog, svet in popoln. Zanje ni bilo lahko. Toda kažejo nam, da je z Božjo milostjo mogoče biti popoln in svet.

 

7. nedelja med letom. Leto A. 2017

Avtor: Keren Seaborn

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: Bogdan Rus OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s