Iz teme v svetlobo

Današnja berila so polna nasprotij: bogastvo in revščina, têma in luč, razdeljenost in edinost, odstop in vodenje. Izaija nam v svojih današnjih besedah ponudi podobo bogatih narodov, ki bodo ponižani. Napoveduje prihod odrešenika iz revne, neugledne dežele Galileje. Drugo berilo razodeva delitve v zgodnji Cerkvi, ko so novi kristjani iskali svoj jaz in so se običajno naslanjali na tistega, ki jih je krstil. Pavel jih opominja, da ima lahko Cerkev samo enega voditelja, Jezusa, križanega in vstalega Kristusa. Pavel odločno opominja Korinčane in tudi nas, da bi “se dopolnjevali v istem duhu in istem mišljenju.” V evangeliju slišimo, da se je Jezus (ki je bil v duhu in mišljenju popolnoma zedinjen z Bogom) umaknil, ko je slišal, da so prijeli Janeza, in se je odselil v Kafarnaum, od tam pa začel klicati svoje bodoče učence. Nazadnje 27. psalm oznanja: “Gospod je moja luč in moja rešitev, koga bi se bal?” Lahko si zamislimo Davida in tudi Jezusa, ki kličeta h Gospodu v svoji temi in strahu. Dva tisoč let kasneje še vedno kličemo k Bogu, da bi nas izpeljal iz naše teme.

V naši človeški izkušnji je težko prepoznati moč luči, če ne doživimo kake oblike psihične, čustvene ali duhovne tême. Ne moremo prepoznati miru, ki ga prinaša edinost, če nismo začutili bolečine, ki jo povzročajo delitve. Ne moremo vedeti, kakšen vpliv imamo lahko na drugega človeka ali na naš svet, če ne bomo videli praznine, ki jo povzročata osamljenost in pomanjkanje. V zgodovini so delitve puščale katastrofalne posledice. V Združenih državah je razdiralna volilna kampanja razdelila državo, ki se zdaj poskuša zediniti. Ko so sledili korakom Izaija in Pavla, so nam osebnosti, kot so Mahatma Gandhi, Martin Luther King ml. in danes papež Frančišek pokazale, da lahko živimo v miru in edinosti. Izziv za nas je, da najdemo način, ki bo deloval v naših skupnostih, na naših delovnih mestih, v naših domovih, v naših cerkvah in – kar je najpomembneje – v nas samih.

Kaj se pokaže, ko preiščemo svoja srca; kje smo? Je to têma: nevednost in samoopravičevanje? Ali živimo svoj čas z miselnostjo “mi proti njim” ali “moje proti tvojemu”? Ali darove, ki nam jih je dal Bog, zbiramo zase in jemljemo tistim, ki jih resnično potrebujejo? Medtem ko ljudje že po naravi gledamo na stvari črno-belo, pa Bog ni “ali – ali” Bog. Bog sprejema vse.

V današnjem berilu nas Bog sreča in hodi z nami v têmi, v razdeljenosti in osamljenosti ter nas kliče k luči, edinosti in delovanju. Kolikokrat v prezaposlenosti današnjega časa spregledamo Boga, ki nas neprestano in ljubeče kliče k polnosti?

V našem življenju je napetost med temo in lučjo, med delitvami in edinostjo, med umikom in vodenjem način, kako nas Bog vodi v globlji odnos. V nadaljevanju tega tedna zato poglejmo v svoje življenje in opazujmo, kako nas Bog kliče iz naše psihične, miselne ali duhovne teme v luč, od naših nepremišljenih besed in dejanj, ki delijo, do besed miru, ki imajo moč zdraviti in izboljševati odnose. Premislimo darove in talente, ki jih lahko delimo z drugimi, ki trpijo.

Koliko nas lahko odkrito reče, da smo “popolnoma zedinjeni v istem duhu in istem mišljenju”, drug z drugim in z Bogom. To je današnji izziv.

 

3. nedelja med letom. Leto A. 2017

Avtor: Sue Robb

Vir: http://celebrationpublications.org

Prevod: Bogdan Rus OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s