Eno srce z Marijo

1. januar je dan praznovanja. V ta namen delamo vse mogoče stvari: gledamo nogomet, pijemo šampanjec, nazdravljamo novim začetkom, nadenemo si šaljiva pokrivala, postavimo ognjemet, poljubljamo in objemamo stare prijatelje, potujemo, da bi obiskali širše družinske člane.

To je čas leta, ko pospravljamo staro in postavljamo novo – celo tako, da očedimo tekalno stezo v kotu vrta, ki ni postala nič drugega kot odlagališče za prašne lončnice. Čas je, da naredimo nove sklepe, si nekaj na novo obljubimo.

Sredi vzhičenja in upanja pride opomin: dete leži v hlevcu – otrok, čigar rojstvo in življenje ni navdušilo samo gruče pastirjev, ampak milijone ljudi skozi stoletja, ki so pokleknili pred čisto, čudežno lepoto njegovega rojstva.

Ta otrok, Jezus, je vzrok, da si vzamemo odmor, športni “time out” sredi svojega praznovanja, da bi naredili morda najpomembnejšo odločitev svojega življenja: odločitev, da se bomo ponovno rodili in se prenovili.

Lukov evangelij nas kliče, da to naredimo takole: da se med svojimi novoletnimi odločitvami spomnimo Marije, ki je verjela vsem Božjim besedam in jih je premišljevala v srcu.

“Vse te besede” so gotovo Marijo spremenile. Premislimo, na kaj mora misliti: angel ji pravi, da bo rodila sina samega Boga; popisovanje jo prisili, da mora potovati v Betlehem na osličkovem hrbtu; hlevček, primeren samo za živali, napolnjen s slamo; skupina pastirjev, ki so “navdušeni”. Morala se je vprašati: “Kaj pomeni vse to?” “Kako bom zmogla?”

Marija je v srcu na vsa ta vprašanja odgovorila z enakim odgovorom: z zaupanjem. Z zaupanjem v Boga, v katerega je popolnoma verovala. Z zaupanjem, da je bilo angelovo sporočilo resnično: Veseli se, milosti polna, Gospod je s teboj.

V molitvi “Zdrava, Marija” uporabljamo besede “milosti polna”. Toda grška beseda, ki jo beremo v izvirniku, pravzaprav pomeni ‘čaščena v največji možni meri’ – to je bila v grščini najmočnejša izmed besed, s katerimi je lahko evangelist opisal, kako je Bog ljubil Marijo in cenil njeno odprtost in njeno pripravljenost zaupati.

Ker je v tem zaupanju vztrajala, je Marija postala najboljša učenka, poosebljenje sledenja Jezusu. Predala je svoj ego, umirila svoje strahove in se odločila zaupati – čeprav je malo vedela o tem, kaj se dogaja. Celo v najbolj divjih sanjah si ta preprosta, ponižna ženska ne bi mogla nikoli predstavljati, kako pomemben je bil njen “zgodi se” v človeški zgodovini.

Če se izrazimo v duhu prvega dneva novega leta, je Marija sprejela odločitev: odločitev, da bo odprla svoje srce izjemni, oživljajoči polnosti milosti; odločitev, da bo z vsem srcem izrekla “zgodi se”.

V današnjem evangeliju nas Luka izziva, da bi naredili enako.

Luka nas prosi, naj naša srca postanejo kot Marijino: da bi se odločili opaziti angele, ki se pojavijo v našem življenju; da bi se odločili sprejeti pastirje sedanjega časa – najbolj revne med revnimi; da bi se odločili odpreti svoja srca novim možnostim, novim začetkom, novim sanjam.

V tem prvem dnevu letošnjega leta se odločimo, da bo naše srce postalo kot Marijino. Obljubimo si, da bomo očistili sobo svojega srca, da bo prostor za Boga, povitega v plenicah naše ljubezni in zaupanja – prostor v nas, kjer se bo lahko Bog ponovno rodil.

 

Avtor: Ted Wolgemot

Vir: http://celebrationpublications.org/

Prevod: Bogdan Rus OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s