Ponižna molitev

na dan

Ko sem obiskala duhovni vikend za študente, nam je voditeljica naročila, naj napišemo tri stvari, ki jih občudujemo pri drugih ljudeh. Pogledali naj bi po sobi in skušali najti dobre lastnosti pri tistih, ki smo jih cenili.

Nato nam je naročila, naj napišemo tri stvari, ki nas pri drugih motijo. Na fakulteti, kjer je bilo veliko smeri in študentov, je bil to lažji del.

Ko smo si podelili pluse in minuse, nam je voditeljica povedala, da so tiste stvari, ki nam niso všeč pri drugih, odslikave tega, kar nam ni všeč pri nas. Ojoj. Lahko je videti, kaj nas moti pri drugih, ne pa tega, kar je v nas samih.

V današnjem evangeljskem odlomku, poslušamo o dveh možeh, ki molita drug ob drugem. Ena molitev prihaja od osebe, ki ima ponižno srce in išče Božje usmiljenje. Druga prihaja od osebe, ki misli, da je naredila vse prav. Farizej se zahvaljuje Bogu, da ni enak kot drugi grešniki, na primer kot cestninar, ki stoji ob njem. Čuti se pravičnega, morda celo več vrednega, ne zmore pa se videti v tistem, ki ga očitno prezira. Cestninar predstavlja njegovo nasprotje – pozna svoj greh, je skesan in tako tudi moli.

V današnjem prvem berilu slišimo: “Kdor vdano služi Gospodu in mu je po volji, tega bo sprejel in njegova prošnja bo segla do oblakov.” Marijin Magnifikat nam govori, da Bog vzdiguje nizke in bogate odpušča prazne. Farizej se je odločil, da bo svojo molitev napolnil s ponosom. Cestninar jo je napolnil s svojo ponižnostjo. Farizej v tem odlomku za svojo pravičnost ni bil nagrajen, cestninarjeva molitev pa je bila uslišana. Kako naj služimo Bogu z veseljem, da bodo naše prošnje lahko dosegle nebesa?

Vsak večer, ko gledamo poročila, gledamo na dogajanje kot farizej. Hvala Bogu, da nismo kot grešniki, ki jih vidimo na poročilih. Tako lahko je gledati zviška na druge in biti vesel, da nismo kot oni. Lahko kukamo iz varnega zavetja našega doma in rečemo: Še dobro, da nismo kot tisti, ki pobijajo nedolžne ljudi, netijo nemire, uničujejo in požigajo domove. A morda moramo zanetiti ogenj v naših srcih, da bi lahko odslikavali Božje usmiljenje, še posebej v tem letu usmiljenja.

Kako izmerimo ponižnost? To ni najlažje. Včasih smo preveč ponižni in samopodcenjujoči. Ravnamo lahko popolnoma nasprotno kot farizej, ki je verjel, da je pravičen, a se vseeno ponižamo do točke, ko ne bomo vedeli, kako smo blagoslovljeni. Najti moramo ravnotežje. Če v svoji ponižnosti vidimo, kako smo sprejemali napačne odločitve in molimo za usmiljenje, se lahko poenotimo s cestninarji današnjega časa.

Ali se naša notranja drža ujema z zunanjo podobo našega ravnanja v veri? Farizej je bil zelo dosleden v svojem verskem življenju in je izpolnil vsako zapoved, a se njegova notranja drža ni ujemala z zunanjo. Bog sliši molitve, ki jih izrečemo v tihoti in tudi tiste, ki jih izrečemo naglas v javnosti. Zavedanje, da moramo moliti v samoti kakor cestninar, nam pomaga priti bližje Bogu.

Po Katekizmu Katoliške cerkve (#2631) je prošnja za odpuščanje pogoj za to, da lahko obhajamo evharistijo in osebno molimo. Vsi moramo iskati usmiljenje pri Bogu. Kako postanemo opravičeni in nedolžni v Božjih očeh, če iščemo ljubeče Božje usmiljenje?

To vprašanje je tako pomembno kot neko drugo: Kdo so cestninarji našega časa, ki bi nas učili, kako moliti?

 

(Pridiga za 30. nedeljo med letom)

avtorica: Elizabeth A. Eliott

vir: http://celebrationpublications.org

prevod: Bogdan Rus, OFM

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s