Sredi kampanje

Razmišljanje ob božji besedi 14. nedelje med letom.

Smo sredi vročega političnega obdobja. Kampanje se zdijo dolge in izpljujoče. Približno eno leto so eni ali drugi politiki prigovarjali ljudem v Združenih državah, da bi sprejeli njihov način razmišljanja in jih podprli na poti do izvolitve.

Vsak kandidat seveda ponuja nekam tistim, ki jih nagovarja. Vsak kandidat ima seveda skupino podpornikov, ki prečiščujejo pokrajino, da bi širili novice o dobrotah, ki jih bo prinesel kandidat.

Jezus ni bil političen kandidat, čeprav so se nekateri njegovi sodobniki čutili politično napadene zaradi Jezusove prisotnosti in njegovega sporočila. Jezus je zbiral podpornike, da bi širil svoje sporočilo. O taki skupini Jezusovih podpornikov beremo v današnjem evangeliju.

Jezus je najprej zbral 12 tesnih učencev in jih vključil v svojo službo širjenja dobre novice o Božji ljubezni. Teh dvanajst bi lahko predstavljalo dvanajst izraelovih rodov.

V današnjem evangeljskem ozlomku je Jezus določil 72 drugih, da bi šli pred njim z oznanilom Božje ljubezni in miru. Teh 72 po Lukovem videnju predstavlja različne narode sveta. Jezusovo poslanstvo in sporočilo je bilo namenjeno vsem.

Jezus vključi druge v svoj misijon razširjanja dobr novice, da bi razjasnil pomembnost in vseobsegajočnost svojega deloa. To delo evangelizacije se nadalljuje skozi zgodovino. Ti in jaz sva dedišča nadaljevanja tega poslanstva. Brez sodelovanja ljudi delo razširjanja vesele novice ne bi moglo biti dovršeno.

Ko prevzemamo vlogo, h kateri smo poklicani nam koristi namig iz Jezusovega poslanja dvainsedemdeseterih. Jezus pošilja stran od sebe, in spodbuja. Jezus govori o zreli in bogati žetvi. Ko je žito zrelo, ga je treba pokositi. Zamujanje lahko povzroči, da se žito pokvari ali, da ga vzamejo drugi.

Ne smemo izpustiti priložnosti, da bi prinasli v svoje okolje Jezusovo sporočilo. “V katerokoli hišo pridete…” Veliko priložnosti bo za to, da pričamo za Božjo ljubezen in skrb preko naših dejanj in besed. Našo vlogo opustimo, ko v nas prevlada drugačna miselnost kot prikaz Božje ljubezni. Našo vlogo opustimo, ko ne opogumljamo, veselimo in pomiromo.

Ne bodo vsi sprejeli našege ponudbe a to je njihova odločitev. Jezus ni nikogar silil s svojo ljubeznijo in klicem. Bog pušča vsem svobodno voljo. Nekateri “odidejo žalostni” nezmožni ali pa ne želijo odgovoriti Bogu v Jezusu. Tudi z nami se bi zgodilo enako. Vztrajnost in molitev bosta na koncu obrodila sad.

Druga značilnost Jezusovega misijona je poslanje. Gremo “kakor jagnjeta med volkove”. “Ne nesemo denarnice, torbe, sandal in nikogar na poti ne pozdravljamo”. “Jamo, kar se pred nas postavi”.

Vse naše zaupanje je v Jezusu in v sporočilu, ki ga daje Bog. Smo Jezusovi glasniki – ne svoji. Vse dobro prihaja od božjih del znotraj nas in tistih, ki jih srečamo.

Pustiti moramo Božjemu Duhu, da prinese žetev. Naša življenja in predstavitev verjetno ne bosta dovolj. To ni hudo. Če smo poslani pri delu naredimo prostor za Božje delo.

Sveti Pavel v današnjem berilu iz pisma Galačanom za nas ugotavlja: “Meni pa Bog ne daj, da bi se hvalil, razen s križem našega Gospoda Jezusa Kristusa.” Z budnostjo in poslanstvom dvainsedemdeseterih dnevno napredujemo in prinašamo Jezusovo dobro novico. Tako bomo, kakor pravi sv. Pavel: postali nova stvar”.

vir: http://celebrationpublications.org

prevod: BB

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s